Een litteken is een zichtbare plek in de huid die achterblijft na de genezing van een wond. Een litteken ontstaat wanneer de huid zich herstelt na een beschadiging als gevolg van een ongeval, aandoening van de huid of een operatie. Hoe meer de huid is beschadigd, hoe langer het genezingsproces duurt en hoe groter de kans is dat er een zichtbaar litteken ontstaat. In de meeste gevallen zal een litteken er in het begin wat rood en dik uitzien. Na de huidbeschadiging kan het lang duren voordat het litteken geleidelijk minder opvalt.
Zichtbaarheid van littekens verminderen
Een litteken minder zichtbaar maken waardoor deze veel minder opvallend is. Het verfraaien, mooier, zachter, egaler en minder rood maken van een storend litteken staat bij deze behandeling voorop.
Tegenwoordig zijn er gelukkig diverse mogelijkheden om u hierbij te kunnen helpen.
Littekens na diepe beschadiging
Bij de meeste mensen genezen wondjes zonder problemen, echter na een diepe beschadiging zal de huid met een litteken genezen.
Niemand is blij met littekens. Bij jonge mensen komen ze minder vaak voor, omdat huidbeschadigingen mooier, sneller en vaak onzichtbaar genezen. Hoe ouder we zijn, des te minder mooi de huid zich zal herstellen.
Microneedling met de Dermapen
Nadat een wond goed is genezen en een periode met rust is gelaten, gaat een litteken er beter uitzien. De meest toegepaste behandeling om littekens zichtbaar de verbeteren en te verminderen is de Dermapen-microneedling methode. Dit is het meest effectief om littekens te verfraaien.
Nieuwe huidcellen
Bij behandelingen van littekens is er altijd een aantal behandelingen nodig voor het gewenste resultaat. De littekens zullen meer kleur krijgen en soupeler worden. Tussen de behandelingen zitten altijd een paar weken, zodat de nieuwe huidcellen goed de kans krijgen het litteken te vullen.
Net als bij veel andere behandelingen is ook hier een goede thuisverzorging van groot belang. Evenals een aangepaste zonbescherming, want een litteken kan door zonlicht donkerder kleuren en daardoor nog meer zichtbaar worden.
Slecht voor zelfvertrouwen
Afhankelijk van de plek waar het litteken zit, kunnen littekens een sterk negatief effect hebben op het zelfvertrouwen. U kunt er iets aan laten doen. Ook veelvoorkomende klachten als roodheid, jeuk en pijn van het litteken nemen na behandeling af. Bij brandwonden of operatielittekens verbetert de souplesse van de huid, waardoor het litteken minder strak zal staan en er een stuk beter zal uitzien.
Alle behandelingen zijn erop gericht de littekens minder zichtbaar te maken. Het litteken zal nooit verdwijnen, maar zal meer in evenwicht zijn met de onbeschadigde huid. Het blijft natuurlijk beter om een litteken zoveel mogelijk te voorkomen.
Hoe ontstaat een litteken?
- Door een diepe huidbeschadiging
- Door slechte hygiëne bij de wondverzorging
- Door huidaandoeningen, bijvoorbeeld acne
- Door operaties
- Door erfelijkheid (keloid)
Klachten die bij littekens kunnen ontstaan
- Het litteken wordt hypertrofisch (groter)
- Het litteken jeukt of wordt pijnlijk
- Het litteken ziet er cosmetisch niet mooi uit
- Het litteken beperkt de bewegingsvrijheid
- Keloidvorming
- pigmentverkleuringen in en om het litteken.
Laat u zich vrijblijvend adviseren over onze mogelijkheden voor het behandelen van littekens door onze specialistes.